Úvodní stránka » Na cestách » Nadace Louis Vuitton otevírá veřejnosti Ghéryho nový projekt

Nadace Louis Vuitton otevírá veřejnosti Ghéryho nový projekt

Minulý týden žila Francie slavnostním otevřením Muzea moderního umění. 20. října 2014, téměř s dvouletým zpožděním, byla otevřena budova, jejíž matkou se stala Nadace Louis Vuitton. Architektonický návrh těžko mohla svěřit kreativnější osobnosti, než jakou představuje ve světě architektů Frank Ghéry, jehož tvůrčí rukopis je naprosto ojedinělý. A Paříž, metropole umění, se oproti jiným významným městům stále nemohla žádnou originální architekturou tohoto autora pochlubit. Oproti baskickému Bilbau, které se Ghéryho stavbou pyšní od roku 1997, měla skoro 16ti leté zpoždění. Louis Vuitton muzeum v Paříži Víceúčelová stavba určená současnému umění v sobě skrývá 11 výstavních sálů a velké auditorium. Stavba měla být původně dokončena v roce 2012, tedy pět let od zahájení prací. Jenže i pařížští radní rádi přešetřují úřední doklady a tak stížnost na neoprávněnost stavebního povolení podaná v roce 2009 zablokovala stavební práce a teprve v červnu 2012 soud povolil ve stavbě pokračovat.

Při koncipování skleněného oblaku, který se vznáší nad Boulogneským lesíkem, se Ghéry nechal inspirovat 2 známými pařížskými budovami. Jednak výstavním pavilonem Grand Palais, který byl postaven v roce 1900 pro světovou výstavu, ale také botanickou zahradou v Auteil, která je součástí Boulognského lesíka a její skleníky nechal zbudovat Ludvík XV. Skleněné konstrukce obou objektů se tak staly pro americko-kanadského architekta hlavní inspirací. Stavba připomíná jakýsi vzdušný koráb s 12 tvarově odlišnými průhlednými vzdutými plachtami, které jsou poskládány z celkem 3600 skleněných panelů. Představují neutuchající Ghéryho invenci a dovednou práci inženýrů a techniků, za jejichž spolupráce mohlo dílo vzniknout. O to víc potěší, že dodavatelem pláště byla česká firma Sipral.

K tradičním návštěvnickým atrakcím Paříže tak mohou turisté připojit nový ojedinělý objekt, který se nepochybně stane oblíbeným pro hledáčky fotografů z celého světa. Inspirovat se nechali i módní návrháři značky a výsledkem je pozoruhodná kabelka, kterou bych si s chutí pořídila, i když k fanouškům značky zrovna nepatřím. 2014-10-13-LouisVuittonFrankGehryTwistedBoxBagSide-thumb

Reklamy

19 thoughts on “Nadace Louis Vuitton otevírá veřejnosti Ghéryho nový projekt

  1. 🙂 tolik zbytečného (nevyužitého) místa – a matriálu … kufr docela hezký, trošku přiřezat, narovna – a i by se mi líbil (šílím z podivných netvarů, moje hlava je prostě nedává 😦 ) hezké, snad – ale určitě tam nepojedu…

    • Já bych to srovnala s katedrálami. Tam je taky spousta nevyužitého místa a nerovností a jsou taky pěkné :-). Kufřík mi přijde spíš jako „objekt“ než jako něco, co bych měla používat, ale brala bych ho 🙂

      • tak jsem poctivě zapřemýšlela (ano, občas se mi to přihodí) – a došla jsem k závěru: katedrály, chrámy, kláštery (většinu), hrady … vnímám prostorově úplně, ale úplně jinak. A nejen proto, že by mě tam nerušily viditelné konstrukce a střídání materiálu … jsem cíťa outlocitná 😉 Musela bych osobně „zkusit“.

        • Tomu rozumím. Já si některé věci taky potřebuju zažít na vlastní kůži, abych je dokázala ocenit. Ale tady mám už pozitivní ten první vnější dojem.

    • Mně se líbí. Jen bude problém ho skladně umístit. A pravda, ty tužtičky na obočí budou těžko hledat rovnoběžný úhel na uložení. 🙂

      • Třreba si dají obchodníci s módou tu práci a stvoří speciální kolekci křivých malovátek, zrcátek, kreditek a peněženek se značkou elvé – to bude teprve nářez! 😀

          • No nevím, vytvořit si na ksichtě obličej křivými nástroji by asi nebylo zrovna snadné, když uvážím, že to některé malérečky nezvládají ani těmi „de obyč“… 8-D

              • To je sice pravda, ale znáte to – chyby se sčítají a tak křivé obočí bylo ještě křivější a křivá hu…ústa ještě šklebovitější.
                A k čemu se takový neforemný bágl vlastně dá vzít? Nějak si neumím představit, že by mohl doplnit cokoliv elegantního. Já v tom pořád vidím nakopnutou kufrjošku z tržnice. 😉

  2. Týýýjo! Tak do Boulogneskýho lesíka úžasný a galerie plná obdobně smělých počinů bude určitě impozantním místem. To si inženýři zainženýrovali. 😉 Jen ty účty za topení, klimatizaci a zejména údržbu toho skleníku snad raději nevidět.

    • Ona ta chalupa bude ekologicky určitě dobře vymyšlená a oni tam tak třeskuté zimy jako tady nemají. Berme pozitivně, kolik lidí tu najde zaměstnání. 🙂

      • JJ, jen aby to nebylo nakonec jediné pozitivum. O ekologických vymoženostech mám u tohoto druhu stavby silné pochybnosti, ale co už já, malý mraveneček, mohu vědět… 😀

          • Mě by, krom technologie údržby zajímaly i technické detaily osazení a těsnění oken, odvedení srážkové vody, orientace na světové strany a vzájemné ovlivňování materiálů (roztažností) v závislosti na změnách venkovní teploty a v neposlední řadě pohoda prostředí pro návštěvníky i díla uvnitř tý chalupy v průběhu celého roku. 😉

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s